آشنایی بیشتر با خواص برنج

آشنایی بیشتر با خواص برنج
آشنایی بیشتر با خواص برنج
برنج یکی از مواد غذایی پر مصرف در سفر ایرانیان است. این ماده غذایی به عنوان غذای اصلی بیش از نیمی از مردم جهان شناخته میشود. خواص برنج بسیار زیاد است که در این مقاله قصد داریم به صورت مفصل در مورد آنها با شما صحبت کنیم.
با برنج آشنا شوید
برنج از مهمترین غلات و اقلام غذایی در جهان است. این ماده غذایی نیمی از مردم جهان را سیر میکند و به عنوان غذای اصلی آنها محسوب میشود. انواع برنج در دنیا وجود دارد که از لحاظ کیفیت پخت تقسیمبندی میشوند. در ایران بر اساس منطقهای که برنج از آن کشت شده است، انواع و اقسام برنج میتواند وجود داشته باشد. مهمترین مراکز کشت برنج در ایران، استانهای شمالی است. برنج به صورت تخصصی دو نوع برنج جاپونیکا و ایندیکا دارد.
شواهدی وجود دارد که نشان میدهد برنج در ۸ تا ۱۳ هزار سال پیش در دره رودخانه پرل چین کاشت میشده است. همچنین اسنادی وجود دارد که نشان میدهد دره رودخانه یانگ تسه در چین نیز به کشت برنج اختصاص داده شده بود. برنـج به تدریج از آسیای شرقی به سمت آسیای جنوبی و غرب آن کشیده شد و از آنجا به اروپا و غرب برده شد.
از گونههای برنج ایرانی میتوان به طارم، چرام، صدری، علی-کاظمی و چمپا اشاره کرد. هرچند اگر فهرستی از اسامی انواع برنـج در ایران نوشته شود، باز هم تعدادی از انواع برنج وجود خواهد داشت که از قلم افتاده باشند. طعم و مزه هر کدام از برنجهای مناطق ایران با دیگر مناطق آن متفاوت هست. حتی رنگ برنج اصفهان از برنج شمال قابل تمایز و تشخیص است.
ما در جیمیتو در مورد برنج قهوهای و خواص آن صحبت کردهایم که میتوانید به آن مراجعه کنید و از انواع خواص برنج آگاه شوید. برنج قهوهای به برنجی گفته میشود که سبوس آن جدا نشده و دارای خاصیت بیشتری است. هر چند هر کسی دوست ندارد از آن روزانه استفاده کند؛ اما اگر به دنبال فواید و خواص برنج هستید برنج قهوهای را جایگزین برنج سفید کنید.
خواص برنج
- برنج، خاصیت ضد التهاب عصبی دارد.
- طبع این ماده غذایی سرد و خشک است.
- خواص برنج و ویتامین آن بیشتر از برنج کهنه است.
- یکی از خواص برنج کته، درمان اسهال است.
- کمپرس با آرد برنج، تب را کاهش میدهد.
- یکی از خواص برنج کته، افزایش تولید اسپرم است.
- یکی از غذاهای خیلی خوب و مقوی شیر برنج، است به خصوص اگر با عسل خورده شود و باعث تولید اسپرم میشود.
- خوردن برنج، باعث شفاف شدن رنگ پوست میشود.
- یکی از خواص برنج درمان فشار خون است.
- برای لاغری میتوانید زیر نظر پزشک برنج، بخورید.
- خوردن کته باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان معده میشود.
- یکی از خواص برنج کوتاه کردن دوران نقاهت است.
- کسانی که سوزاک دارند سوپ برنج، را در برنامه غذایی خود قرار دهند.
- از جوانه برنج، نوعی مالت تهیه میشود که بعنوان مقوی معده بکار میرود.
- دم کرده ریشه و ساقههای زیر زمینی برنج، برای زیاد شدن ترشحات ادرار مصرف میشود.
- یکی از خواص برنج خواب آور بودن آن است.
- یکی از خواص برنج رفع تشنگی است.
- برای برطرف کردن دل به هم خوردگی و استفراغ، برنج را با دوغ تازه بخورید.
- اگر برنج، سفید را در آب خیس کنید آب آن برای درمان اسهال و قطع قاعدگی مفید است.
- دانشمندان ثابت کردهاند که خوردن برنج، برای درمان فشار خون بسیار مفید است.
- خوردن برنج، قند خون را در حالت تعادل نگاه میدارد.
- برنج، برای افرادی که دچار سوء تغذیه شدید هستند، بسیار مفید است.
- یکی از خواص برنج این است که موجب کاهش تری گلیسیرید خون و کاهش فشار خون میشود.
ارزش غذایی برنج سفید
در هر ۱۰۰ گرم از برنج سفید شاهد وجود مواد مغذی به شرح زیر هستیم:
- انرژی ۱٬۵۲۷ کیلوژول (۳۶۵ کیلوکالری)
- کربوهیدراتها ۸۰ گرم
- قندها ۰٫۱۲ گرم
- فیبر ۱٫۳ گرم
- چربی ۰٫۶۶ گرم
- پروتئین ۷٫۱۳ گرم
- آب ۱۱٫۶۱ گرم
- ویتامین ب ۱ (تیامین) ۰٫۰۷۰۱ میلیگرم (۵ درصد نیاز روزانه)
- ب ۲ (ریبوفلاوین) ۰٫۰۱۴۹ میلیگرم (۱ درصد نیاز روزانه)
- ب ۳ (نیاسین) ۱٫۶۲ میلیگرم (۱۱ درصد نیاز روزانه)
- پانتوتنیک اسید (ویتامین ب ۵) ۱٫۰۱۴ میلیگرم (۲۰ درصد نیاز روزانه)
- ویتامین ب ۶ ۰٫۱۶۴ میلیگرم (۱۳ درصد نیاز روزانه)
- کلسیم ۲۸ میلیگرم (۳ درصد نیاز روزانه)
- آهن ۰٫۸۰ میلیگرم (۶ درصد نیاز روزانه)
- منیزیم ۲۵ میلیگرم (۷ درصد نیاز روزانه)
- منگنز ۱٫۰۸۸ میلیگرم (۵۴ درصد نیاز روزانه)
- فسفر ۱۱۵ میلیگرم (۱۶ درصد نیاز روزانه)
- پتاسیم ۱۱۵ میلیگرم (۲ درصد نیاز روزانه)
- روی ۱٫۰۹ میلیگرم (۱۱ درصد نیاز روزانه)
همانطور که مشاهده میکنید وجود این مواد مغذی در برنـج میتواند نیازهای اساسی بدن انسان را تأمین و به میزان زیادی سلامتی آن را تضمین کند؛ اما چگونه میتوان برنـج خوب را تشخص و خرید کرد.
برنج ایرانی یا برنج خارجی؟
از فواید برنج ایرانی میتوانیم به سرشار بودن آن از کربوهیدرات اشاره کرد که باعث تامین انرژی برای متابولیسم بدن میشود، همچنین فاقد کلسترول بودن برنج، باعث شده تا بتواند بخش مهم و عمدهایی از یک برنامه غذایی متعادل را تشکیل دهد. همچنین این ماده مغذی علاوه بر ویتامین بی دارای ویتامینهای دیگر مانند: ویتامین دی، کلسیم، فیبر، آهن و … است.
در مقابل اغلب برنجهای خارجی یا وارداتی هندی و پاکستانی فرآوری شده هستند که از این نظر از برنـج ایرانی بهتر هستند اما باتوجه به اینکه برنجها معمولا با سموم غیر مجاز و در زمان نامناسب سمپاشی شده یا آلوده به فلزات سمی و سنگین جیوه، آرسنیک و کادمیوم باشند، بدون شک در زمان فرآوری وارد بافت دانه برنج، شده که برای سلامتی بسیار خطرناک است.
بهترین مکان برای نگهداری برنج
محل نگهداری برنج، باید خشک و خنک باشد. چرا که رطوبت و گرما بهترین عوامل برای رشد و تکثیر آفتهای برنج، هستند و باعث میشود طول عمر آن کم شود. برنج، را باید دور از آفتاب مستقیم نگهداری کنید؛ چرا که آفتاب مستقیم علاوه بر احتمال شیوع آفت موجب خرد شدن برنج نیز میشود.
سعی کنید کیسههای آن را در ارتفاع ۲۰ تا ۲۵ سانتیمتری زمین قرار دهید. به این ترتیب این محصول از دسترس جوندگانی مثل موش و همچنین از آفت معروف برنج، که یک حشره است در امان میماند. کیسههای برنـج را به دیوار تکیه ندهید و با فاصله حدوده ۵ سانتیمتری از دیوار نگهداری کنید تا هوا بین کیسههای برنج، جریان پیدا کند. برنج، را در کیسههای نخی نگهداری کنید. چرا که کیسه نخی قسمتی از رطوبت موجود در برنج، را میگیرد و طول عمر برنـج را افزایش میدهد، اما کیسه پلاستیکی رطوبت برنج، را درون خود نگه میدارد و موجب بروز آفت میشود.
نکات خرید برنج ایرانی سفید
از معروفترین برنجهای ایرانی میتوان به هاشمی، صدری، علی کاظمی، ندا، خزر، طارم و شیرودی اشاره کرد. برنجها به واسطه نوع محصول دهی در ایران به دو دسته پر محصول و کم محصول دستهبندی میشوند. در میان برنجهایی که از آنها نام بردیم، برنج هاشمی دارای کیفیت مناسب بعد از پخت است و میتوانید بدون خورشت هم میل کنید. برنجهای تقلبی در طولهای گذشته در بازار ایران به شدت افزایش یافته است.
برنج خارجی معمولاً آلوده به سموم آرسنیک هستند که خوردن آن مشکلات سلامتی به دنبال دارد. لذا زمانی که قصد خرید برنـج دارید از برندهای شناخته شده یا مغازههایی خرید کنید که میدانید در فروختن برنج صادق هستند. در ادامه شاهد روشهایی خواهید بود که به شما آموزش میدهد برنج خوب را به راحتی تشخیص دهید.
راه تشخیص برنج خوب
برنجی خوب است که پس از دم کردن، قد خوبی کشیده باشد و اندازه همه دانههای آن یکی باشد. علاوه بر این مزه و بوی برنـج ایرانی کل خانه شما را پر میکند. پس اگر برنجی داشتید که پس از دم کردن دانههایی بدفرم و بیبو داشت بدانید که مشکلی در کار هست. برنج را قبل از دم کردن زیر دندان خود بگذارید و فشار دهید، اگر برنج شکست بدانید که پوک شده است و نباید از آن استفاده کنید. برنجی خوب است که به راحتی شکسته نشود.
در مورد عطر برنج باید دقت کنید که بو کردن و حس کردن عطر برنج ایرانی نمیتواند مؤثر و قابلاعتماد باشد. برای درک درست از بوی برنج، آن را کمی بجوید و سپس زیر دندان خود بشکنید. بوی متصاعد شده از برنج را اگر حس کردید، برنج خوب است در غیر این صورت برنـج بودار شده هست. اگر ترس مخلوط بودن برنج ایرانی با برنجهای دیگر دارید، بهتر است که مشتی برنج روی کف دست خود بریزید و اندازه دانهها را با هم مقایسه کنید. اگر دانهها اندازه گوناگونی داشتند، برنج داخل گونی ترکیب شده است.
برنج کهنه از دیگر نکاتی است که میبایست به آن دقت کنید. برنـج کهنه درست است که مزه بهتری دارد اما میتواند به زودی فاسد شود. برنج چندساله (معمولاً سه سال نهایتاً) میتواند به خوبی در دم کردن آب به خود جذب کند و شروع به قد کشیدن کند. لذا اگر برنجی دوست دارید که پس از دم کردن قد بکشد باید سراغ برنج قدیمی بروید.
برنج دودی چیست؟ برنج نیم دانه چه برنجی است؟
در میان انواع برنجها، دو نمونه برنج دیگر وجود دارد که عموماً استفادههای متفاوتی دارند. برنـج دودی همان برنجی است که شالیکار آن را بعد از برداشت در داخل انبار به شکل سنتی فراوری میکنند. برخی معتقدند که برنج دودی ممکن است خطرناک باشد؛ اما در واقع برنج دودی همان برنجی است که شما در منازل به صورت سفید میخورید. برنج دودی از جمله غذاهای محبوب مردم شمال ایران و شالیکاران است.
برنج نیم دانه برنج شکسته شده در طی فراوری کارخانه است و هیچ مشکلی ندارد به جز اینکه برای دم کردن و خوردن بهمانند برنـج سالم قد کشیده و یکدستی ندارد. از این برنـج برای درست کردن شلهزرد و دیگر غذاهای غیر برنجی میتوان استفاده کرد.
اگر برنج نگهداری میکنید، مراقب افت باشید
نگهداری برنج هم به اندازه خرید و طبخ آن بسیار اهمیت دارد. لازم است بدانید که از کیسه برنـج باید در جایی خنک و خشک نگهداری کنید. ممکن است پس از مدتی حین استفاده از برنـج متوجه جا خوش کردن حشرات در کیسه برنج شوید. آفات همیشه تهدید بزرگی برای محصول برنج محسوب میشوند، به همین خاطر استفاده از حبه سیر یا نمک در کیسه برنـج تا حدودی میتواند از ورود این حشرات جلوگیری کند.
در گذشته از قرصی به نام قرص برنج برای حفظ این محصول از آفات استفاده میشد اما بد نیست بدانید که هرگونه تماس چه از راه استنشاق و چه از راه پوستی و خوراکی با این قرص میتواند باعث مسمومیت افراد و حتی مرگ آنها شود اما متأسفانه هنوز بعضی از عطاریها اقدام به فروش آن میکنند. شاید بهترین راه این باشد که حجم کمتری از برنـج را خریداری کنید تا دچار مشکل آفتزدگی این محصول نشوید.
مضرات مصرف زیاد برنج سفید
برنج سفید با توجه به ارزش غذایی که اشاره شد دارای کربوهیدرات، پروتئین و مقداری چربی است. برنج سفید را منبع کربوهیدرات تصفیه شده میدانند که دارای شاخص گلایسمی بالایی است. افراد دیابتی گلایسمی را به خوبی میشناسند. به زبان ساده باید گفت که قند برنج به تندی جذب بدن میشود و ممکن است در مصرف زیاد موجب ناراحتی بیماران دیابتی شود. از دیگر مضرات برنـج در مصرف زیاد، افزایش چربی شکمی، ریسک دیابت نوع دو و سندرم متابولیک است.
چربی شکم و اضافه وزن
مطالعهای که توسط موسسه ملی قلب و ریه انجام شد، تغذیه حدوداً ۳۰۰۰ مرد و زن را بررسی کرده و توزیع چربی آنها را ارزیابی کرد. محققان دریافتند افرادی که در روز سه وعده یا بیشتر از غلات سبوسدار تغذیه میکنند و کمتر از یک وعده کربوهیدرات تصفیه شده مثل برنـج سفید میخورند، چربی شکمشان به اندازه چشمگیری کمتر از آنهایی است که بیشتر از کربوهیدراتهای تصفیه شده مصرف مینمایند. به طور کلی، خوردن غلات سبوسدار به جای کربوهیدراتهای تصفیه شده توصیه میشود.
خطر دیابت
مطالعهای که در سال ۲۰۱۰ انجام شد نشان داد جایگزینی برنج قهوهای با برنـج سفید میتواند به کاهش ریسک دیابت نوع دوم کمک کند. به طور کلی، برنج قهوهای، به اندازه برنج سفید، میزان قند خون را افزایش نمیدهد؛ بنابراین، بعد از خوردن برنج قهوهای، انسولین کمتری برای ترشح شدن لازم است که این به کاهش ریسک دیابت نوع دوم کمک مینماید.
سندرم متابولیک
مطالعهای که در سال ۲۰۱۰ انجام شد نشان داد جایگزینی برنج قهوهای با برنـج سفید میتواند به کاهش ریسک دیابت نوع دوم کمک کند. به طور کلی، برنج قهوهای، به بنا به اعلام انجمن قلب آمریکا، حدود یکسوم بزرگسالان در ایالات متحده مبتلا به سندرم متابولیک هستند. عواملی که سبب بروز این مشکل میشوند شامل چاقی شکمی، میزان بالای تری گلیسیرید، کم بودن کلسترول خوب یا HDL، فشارخون بالا و بالا بودن قند خون ناشتا. اگر کسی سه عامل از این پنج ریسک فاکتور را داشته باشد، مبتلا به سندرم متابولیک است.
تحقیقی که در سال ۲۰۱۴ انجام شد دریافت که خوردن مقادیر زیاد از برنج سفید باعث افزایش ریسک سندرم متابولیک شده است.
محققان دریافتند آنهایی که در این آزمایش شرکت داشته و بیشتر از بقیه برنج سفید میخوردند، میزان کلسترول خوبشان هم پایینتر از بقیه بوده است و همچنین فشارخون و تری گلیسیرید بالایی داشتند. اندازه برنـج سفید، میزان قند خون را افزایش نمیدهد؛ بنابراین، بعد از خوردن برنـج قهوهای، انسولین کمتری برای ترشح شدن لازم است که این به کاهش ریسک دیابت نوع دوم کمک مینماید.
آیا مصرف برنج را کنار بگذاریم؟
خوردن برنج را اگر نیاز دارید که همیشه یکجا بنشینید و کارهای خودتان را انجام دهید، کاهش دهید چرا که مصرف بیش از حد برنـج موجب ذخیره کربوهیدراتی فراوان در عضلات و چاقی پشتبند آن میشود. همچنین اگر پزشک تشخیص داده است که شما در معرض بیماری بهمانند دیابت نوع دو هستید، دوباره باید برنج را با احتیاط بخورید. در کنار وعدههای غذایی خود مقدار کمی برنـج قرار دهید و سبک زندگی فعالی داشته باشید. برنج قهوهای راه چاره کسانی است که برنج دوست دارند اما با خوردن آن چاق میشوند.
ارائه دهنده انواع برنامه های تمرینی و رژیم های غذایی زیرنظر برترین اساتید ایران
تلفن مشاوره و تماس : 09354536070
باتشکر از دکتر علی کیان پور
ما را در اینستاگرام دنبال کنید :
https://www.instagram.com/morabi_you.ir