رژیم کتوژنیک چیست؟

رژیم کتوژنیک چیست؟
این رژیم غذایی از سال ۱۹۲۰ همچنان مورد استفاده افرادی که اضافه وزن دارند قرار گرفته و نتایج مثبت آن ثبت شده است. در این مقاله قصد داریم رژیم کتوژنیک را معرفی کنیم .
رژیم کتوژنیک چیست؟
رژیم کتوژنیک تشابهات زیادی با رژیم کم کربوهیدرات و رژیم اتکینز دارد (رژیم اتکینز یک رژیم لاغری سریع است). این رژیم لاغری با کاهش شدید کربوهیدرات و جایگزینی آن با چربی همراه است. نتیجهی این امر ایجاد یک حالت متابولیکی در بدن به نام «کِتوز» است.
کتوزیس چیست؟
کتوزیس شرایط متابولیکی است که بیشتر سوخت مورد نیاز بدن از چربی تهیه میشود. این شرایط زمانی روی میدهد که دسترسی به گلوکز(قند خون – منبع سوخت مورد استفاده بسیاری از سلولهای بدن است) محدود میشود. کتوزیس اغلب با رژیم غذایی بسیار کم کربوهیدرات و کتوژنیک مرتبط است. همچنین این شرایط در زمان بارداری، دوران کودکی، روزه و گرسنگی روی میدهد.
برای قرارگیری در شرایط کتوزیس افراد بطور کلی باید کمتر از ۵۰ گرم و برخی مواقع به میزان ۲۰ گرم کربوهیدرات در روز دریافت کنند. برای رسیدن به این میزان باید از رژیم غذایی خود مقادیری کربوهیدرات مانند غلات، شیرینی و نوشیدنیهای قندی و همچنین مواد نشاستهای مانند سیب زمینی و دیگر مواد غذایی مانند میوه و حبوبات را محدود کنید.
زمانی که در رژیم غذایی بسیار کم کربوهیدرات هستید، سطح هورمون انسولین کاهش پیدا کرده و اسیدهای چرب به میزان زیادی از ذخایر چربی بدن آزاد میشوند. بسیاری از این چربیها به کبد منتقل شده، جاییکه آنها اکسیده و به کتونها(یا بدن کتون که از سه مولکول محلول در آب) تبدیل میشوند. این مولکولها قادر به تامین انرژی بدن هستند.برخلاف اسیدهای چرب، کتونها قادر به عبور از سد خونی مغز و تامین انرژی برای مغز در زمان غیبت گلوکز هستند.
کتونها میتوانند انرژی مورد نیاز مغز را تامین کنند
یکی از سوتفاهمهای رایج تاثیر عدم مصرف کربوهیدراتهای خوراکی بر روی عملکرد مغز میباشد، با این حال حقیقت دارد که مغز گلوکز را ترجیح داده و برخی از سلولهای درون مغز تنها از گلوکز به عنوان سوخت استفاده میکنند. اما میزان زیادی از مغز میتواند از کتونها به عنوان سوخت استفاده کند، مانند زمان گرسنگی یا رژیم غذایی کم کربوهیدرات.
در حقیقت تنها بعد از ۳ روز گرسنگی، مغز ۲۵% انرژی مورد نیاز خود را از کتونها دریافت میکند. گرسنگی برای طولانی مدت موجب افزایش این میزان به ۶۰% میرسد. به علاوه، بدن شما میتواند از پروتئین به تولید میزان کمی گلوکز مورد نیاز برای مغز در زمان کتوزیس اقدام نماید. این پروسه با نام نوگلوکززایی نامیده میشود.کتوزیس و نوگلوکززایی کاملا قادر به برآورده کردن انرژی مورد نیاز مغز هستند.
چه افرادی نباید رژیم کتوژنیک بگیرند؟
در مورد این رژیم اختلاف نظرها و افسانههای بسیار متفاوتی وجود دارد، اما اگر بخواهیم به صورت سرانگشتی اعلام کنیم، تقریبا رژیم کتوژنیک برای اکثر افراد بدون خطر است اما با این حال دنبال کردن آن به ۳ گروه ذیل توصیه نمیشود:
- افرادی که به دیابت مبتلا هستند و از انسولین استفاده میکنند.
- افرادی که به فشار خون بالا مبتلا هستند و از داروهای ضد فشار استفاده میکنند.
- بانوان باردار که به فرزندان خود شیر میدهند.
اما توجه داشته باشید که اگر قصد دارید این رژیم را دنبال کنید حتما قبل از هرکاری آزمایش داده و با پزشک خود در این خصوص مشورت کنید، شاید این رژیم لاغری برای شما مناسب نباشد.
فواید رژیم کتوژنیک
برای سالهای طولانی است که رژیم کم کربوهیدراتی یا کتوژنیک بر سر زبانها است و مخالفان و موافقان زیادی دارد. بعضی از منتقدان این رژیم غذایی میگویند که رژیم کتوژنیک باعث افزایش کلسترول خون و در نهایت خطر بروز مشکلات قلبی میشود. با این حال همانطور که بارها در مقاله نیز به آن اشاره کردیم رژیم کتوژنیک بر اساس مطالعات علمی انجام شده بسیار سودمند و سالم است. رژیم کتوژنیک کنترل شده نه تنها سبب لاغری بلکه باعث کاهش درصد احتمال بروز مشکلاتی از جمله کلسترول خون بالا میشود. آنچه که گفتیم شرح مختصری از خواص رژیم کتوژنیک بود. در ادامه ده مورد دیگر از فواید رژیم کتوژنیک را ملاحظه خواهید کرد.
کاهش اشتها با رژیم کتوژنیک
یکی از روشهایی که میتوانید با استفاده از آن وزن خودتان را کم کنید این است که شروع کنید به کم کردن اشتها و به مرور زمان میزان کالری دریافتی خودتان را در مقابل کالری مصرفی کاهش دهید تا در نهایت با چربی سوزی مواجه شوید. رژیم کتوژنیک یکی از بهترین رژیمهای کاهش دهنده اشتها است. کاهش اشتها در رژیم کتوژنیک یکی از بهترین ثمرات آن است چرا که بیشتر مردم به علت گرسنگی بیش از حد، رژیم را نهایتاً تا چند روز ادامه میدهند.
دلیل این که رژیم کتوژنیک، اشتها را نیز کاهش میدهد، غنی بودن آن از مواد مغذی کم کالری است. مطالعات نشان داده است در افرادی که مصرف کربوهیدرات به هر دلیلی به مانند رژیم کتوژنیک کاهش و مصرف چربی و پروتئین افزایش مییابد، در مجموع کالری دریافتی افراد کمتر میشود.به طور خلاصه میتوان گفت که رژیم کتوژنیک به صورت خودکار اشتها و میزان کالری دریافتی شما را کاهش میدهد.
کاهش وزن یکباره با رژیم کتوژنیک
کاهش مصرف کربوهیدراتها یکی از سادهترین روشهای لاغری است. مطالعات نشان داده است که افراد دارای رژیم کربوهیدراتی کم در مقابل کسانی که چربی کمتری میخوردند، وزن بیشتری در شروع مدت زمان رژیم از دست دادند. این اتفاق حتی زمانی که میزان دریافت کالری نیز محدود میشود، صادق است.
رژیم کتوژنیک به دو شکل متفاوت وزن بدن و توده آن را کاهش میدهد، یک با از بین بردن آب اضافی موجود در اندامها و دیگری با کاهش میزان ترشح انسولین در رگهای خونی است. دست در دست هم بودن این دو عامل باعث خواهد شد تا شما در طول یک یا دو هفته اول سریعاً و به وضوح لاغر شدن خودتان را متوجه شوید.
برای درک بهتر به یک مطالعه آماری نگاه کنیم. در این مطالعه میزان کاهش وزن ابتدایی رژیم غذایی کمچرب و کم کربوهیدراتی بررسی شده است که در نهایت مشخص شد رژیم کتوژنیک به میزان ۴۰۵ بار بیشتر از رژیم کمچرب لاغری اولیه داشته باشد بدون اینکه افراد گرسنگی زیادی تحمل کنند.
بدون استثنا، رژیمهای کم کربوهیدراتی به هر شکلی منجر به کاهش وزن ابتدایی بیش از رژیمهای کمچرب میشود. با وجود این تصور میشود که اثر لاغری ناگهانی رژیم کتوژنیک دوام کوتاهی داد.
لاغری شکم با رژیم کتوژنیک
اگر شما هم اندامتان مثل خیلی از ادم های اطرافمان شکل گلابی است، باید فکری به حال لاغری شکم کنید. نه تنها شما بلکه افراد زیادی هستند که بدن آنها به یک شکل چاق یا لاغر نیست. قسمت و اندامی که چربی را در خود ذخیره میکند، اصلیترین تعیین کننده نوع و اندام چاق است. متأسفانه چربیهای دور شکمی یکی از سرسختترین این چربیها است که برای از بین بردن آن باید تلاش زیادی کرد.
اغلب این چربیهای زیر پوست شکم به چربی قهوهای معروف هستند و به سختی آب میشوند. اکثر مردان و زنان فارغ از سن، درگیر چاقی هستند. گونهای دیگری از چربی است که فقط در پوست شما وجود دارد و باعث چاقی نمیشود. چربی اطراف شکم از جمله زمختترین چربیهای موجود است که به علت مقاومت در برابر انسولین و همچنین اختلال در متابولیسم به وجود میآید.
رژیم کم کربوهیدراتی در کاهش این چربیهای زشت و زننده واقع موفق عمل میکند. در واقع میتوان گفت اکثر کسانی که با رژیم کم کربوهیدراتی یا کتوژنیک لاغر شدند، به میزان زیادی از درصد چربی شکمی خود را از دست دادند. اثر طولانی مدت باعث میشود که فرد به مرور زمان از آسیب بیماریهای قلبی و دیابت نوع ۲ در امان باشد.
به طور خلاصه، با رژیم کتوژنیک شما درصد زیادی از چربیهای بدن از جمله چربیهای دور شکمی را از دست خواهید داد. این چربیها به علتهای گوناگون از جمله اختلالات متابولیسمی به وجود میآیند و به سختی از بین میروند.
کاهش قابل توجه تری گلیسیرید با رژیم کتوژنیک
یکی از مهمترین و مضرترین مولکولهای جاری در خون شما، مولکول تری گلیسیرید است. به وضوح مشخص شده است که افزایش سطح تری گلیسیرید در طولانی مدت میتواند منجر به بیماریهای قلبی خطرناک از جمله سکته قلبی شود. یکی از مهمترین و البته مؤثرترین رژیمهای کاهش دهنده تری گلیسیرید خون، رژیم کتوژنیک و عاری از کربوهیدرات است. از میان کربوهیدراتها، فروکتوز که یک قند ساده است در مهمترین رتبه قرار دارد.
جالب است بدانید، اگر فکر میکنید که با داشتن رژیم کمچرب میتوانید تری گلیسیرید خونتان را کاهش دهید، سخت در اشتباهید چرا که مشخص شده است در رژیمهای کمچرب عموماً درصد تری گلیسیرید بعد از یک دوره افزایش پیدا میکند.در مجموع باید گفت که رژیم کم کربوهیدراتی در کاهش دادن تری گلیسیرید خون که عامل به وجود آورنده انواع مشکلات قلبی است، نقش مؤثری دارد.
افزایش کلسترول خوب با رژیم کتوژنیک
لیپوپروتئین با چگالی بالا یا HDL که با عنوان کلسترول خوب شناخته میشود یکی از دو نوع کلسترولهای موجود در خون شما است. لیپوپروتئین با چگالی کم یا کلسترول بد، گونه دیگر کلسترولی است که باعث بیماریهای مختلف قلبی و عروقی از جمله گرفتگی رگهای خونی میشود. شما باید بتوانید با استفاده از رژیمهای گوناگون و همچنین سبک زندگی، کلسترول خوب را افزایش و از میزان کلسترول بد بکاهید.
یکی از رژیمهای غذای مؤثر در کاهش کلسترول بد، رژیم کتوژنیک یا کم کربوهیدراتی دارای مقدار زیاد چربی مفید است. همانطور که در مورد تری گلیسیریدها گفتیم، در رژیم کمچرب، کلسترولهای مضر بر اساس فرایندهای پیچیده به جای کاهش یافتن دچار افزایش میشوند این در حالی است که در یک رژیم کتوژنیک ساده و خالی از کربوهیدرات، کلسترول مفید خون به سرعت رو به افزایش میگذارد.در نهایت باید گفت رژیم کتوژنیک به رژیم کم کربوهیدراتی و چربی بالا شهرت دارد، این اسم نباید شما را فریب دهد چرا که رژیم کتوژنیک بر اساس مطالعات نشان داده است که نه تنها چربی را افزایش نمیدهد بلکه باعث میشود تا کلسترول مفید خون شما بهبود یابد.
کاهش سطح قند خون و انسولین
میلیونها نفر در جهان مبتلا به بیماری قند خون هستند و این افراد برای مبارزه با افزایش سطح قند خون و همچنین سطح انسولین نیاز به یک رژیم غذایی مناسب هستند. مطالعات نشان داده که رژیم کتوژنیک برای این دسته از افراد بسیار مفید است. بررسیهای بیشتر روی رژیم کتوژنیک نشان داده است که تداوم این رژیم در بلند مدت میزان قند خون و همچنین سطح انسولین در بدن را که افزایش آن منجر به مقاومت انسولینی میشود را کاهش میدهد.
برخی از افراد مبتلا به دیابت که رژیم کتوژنیک را بدون معطلی شروع کرده بودند، بعد از چند دوره اجرا کردن این رژیم متوجه کاهش واضح قند و همچنین انسولین خون شدند. همچنین در مطالعه بر روی افراد مبتلا به دیابت نوع دو، افراد با پیروی از رژیم کتوژنیک توانستند به میزان ۹۵ درصد، مصرف داروهای کاهش دهنده قند خون و انسولین را کاهش یا از بین ببرند.
اگر مبتلا به قند خون هستید بدون اجازه پزشک خود داروهایتان را قطع نکنید. رژیم کتوژنیک را به پیشنهاد پزشک و همچنین مراقبت مداوم شروع کنید. شروع ناگهانی باعث تغییر دوز داروها و بیاثر شدن آنها میگردد.
خلاصهوار بدانید که رژیم کتوژنیک در کنار مصرف داروهای قند و کاهش دهنده انسولین کمک شایانی به بیماران کرده و باعث میشود که مصرف دارو کاهش یا از بین برود.
رژیم کتوژنیک و کاهش فشارخون
فشارخون، بیماری خاموشی است که میتواند گریبان هر کسی را بگیرد و شناخت آن همزمان با شروع نشانههای خطرناک آن است. فشارخون را میتوان عامل اصلی بسیاری از بیماریها نظیر بیماری قلبی، سکته مغزی و همچنین نارسایی کلیه است. رژیم کم کربوهیدراتی از جمله روشهای غذایی است که هر کسی میتواند به سادگی توسط آن، میزان فشارخون خود را کنترل کند. با این کار نه تنها مشکل کمتری خواهد داشت بلکه طول عمر نیز افزایش مییابد.
رژیم کتوژنیک و مقابله یا سندم متابولیسم
سندرم متابولیسم، وضعیتی پیچیده است که باعث افزایش ریسک بروز بیماریهایی به مانند دیابت و همچنین مشکلات قلبی میشود. در واقع سندرم متابولیسم دارای علائم و نشانههایی است که شاید ساده به نظر برسند اما مهم و خطرناک هستند:
- افزایش چربی دور شکمی
- افزایش فشارخون
- افزایش قند خون ناشتا
- افزایش سطح تری گلیسیرید
- کاهش سطح کلسترول خوب
با این حال، مشاهده شده در افرادی که رژیم کتوژنیک به صورت چندین دوره برقرار بوده، احتمال بروز سندرم متابولیسم کاهش و سلامت افراد بهبود یافته است. مقدار اثرگذاری دیگر رژیمهای غذایی بهاندازه رژیم کتوژنیک نبوده است.
به طور خلاصه میتوان گفت که رژیم غذایی سالم با کربوهیدرات کم باعث میشود تا پنج مورد از نشانههای سندرم متابولیسم به مقدار زیادی کنترل شوند. به این ترتیب میتوان گفت که با کاهش مصرف کربوهیدرات میتوان از خطر سندم متابولیسم در امان بود…
رژیم کتوژنیک و بهبود سطح کلسترول بد
افرادی که سطح کلسترول بد آنها بیش از مقدار مجاز است، بیش از دیگران در معرض بروز سکتههای قلبی قرار دارند. بر اساس اینکه چه نوعی از کلسترول بد بیشترین سهم را داشته باشد مشکلات قلبی از جمله سکته ممکن است پیش بیاید. محققان اعلام کردند که رژیمی به مانند رژیم کتوژنیک باعث میشود که اندازه ذرات کلسترول بد افزایش یابند اما در مجموع تعداد ذرات کاهش پیدا میکند. بر همین اساس، شما احتمال کمتری برای بروز مشکلات قلبی حاد خواهید داشت.به این ترتیب، زمانی که با رژیم کم کربوهیدراتی پیش میروید، اندازه ذرات کلسترول بد افزایش و مقدار کل آنها کاهش مییابد.
رژیم کتوژنیک و درمان اختلال مغزی
بدن و مغز که جزئی از آن است نیاز به گلوکز دارد تا بتواند فعالیتهای خود را انجام دهد چرا که برخی از قسمتهای مغز فقط میتوانند از این نوع قند تغذیه کنند. به همین دلیل است که بدن با استفاده از کبد، پروتئین را به گلوکز تبدیل میکند تا کاهش مقدار گلوکز در بدن احساس نشود. این دقیقاً اتفاقی است که با کاهش خوردن گلوکز در بدن شروع میشود.
قسمتهای دیگری از مغز وجود دارند که ماده کتون مصرف میکنند، این ماده به هنگام بروز گرسنگی و همچنین مصرف کم کربوهیدرات تولید میشود. متابولیسم کتوژنیک قبل از اینکه به عنوان یک رژیم غذایی همگانی شناخته شده باشد، بره عنوان درمان بیماران دارای اختلال مغزی و کودکان صرعی به کار گرفته میشد.
در بسیاری از موارد، رژیم کتوژنیک میتواند بسیاری از کودکان صرعی را درمان کند. مطالعات نشان داده است که کودکان با رژیم کتوژنیک به مقدار ۵۰ درصد، کاهش حملات صرع تجربه کردند، این در حالی است که ۱۶ درصد این کودکان بدون تشخیص علت صرع بودند.
در حال حاضر مطالعات از دامنه بیماری صرع به سمت بیماریهایی نظیر پارکینسون و آلزایمر تغییر کرده است و میتوانیم شاهد این باشیم که در سالهای آتی خبرهای جنجالی در مورد آن منتشر شود.
لیست غذاهای ممنوعه در رژیم کتوژنیک
- انواع نوشابه و شیرینی
- سیب زمینی، پاستا و انواع ماکارونی
- لوبیا، عدس، لپه و …
- انواع سس مایونز
- سیب زمینی، هویج و …
کدام غذاها را در این رژیم بخوریم؟
- گوشت قرمز، مرغ، بوقلمون، سوسیس و همبرگر
- ماهی تن و سالامون و قزل آلا
- تخم مرغ
- کره و خامه طبیعی
- بادام، گردو و …
- روغن زیتون و نارگیل
- گوجه فرنگی، پیاز و فلفل
برنامه رایگان رژیم کتو
اگر به دنبال یک رژیم کتوژنیک رایگان هستید در این بخش یک رژیم لاغری مناسب شما را ارایه خواهیم کرد. البته قبل از استفاده از این رژیم لاغری با پزشک متخصص خود مشورت کنید.
شنبه چی بخورم؟
- صبحانه: املت گوشت با پنیر و سبزیجات؛
- ناهار: همبرگر بدون نان با برشهایی از پنیر و مغزها؛
- شام: ماهی سفید، تخممرغ و اسفناج تفتدادهشده در روغن نارگیل.
یکشنبه چی بخورم؟
- صبحانه: تخممرغ بههمراه گوشت و قارچ؛
- ناهار: همبرگر با سُس سالسا، پنیر و آووکادو؛
- شام: استیک به همراه تخممرغ و سالاد دورچین.
دوشنبه چی بخورم؟
- صبحانه: گوشت، تخممرغ و گوجهفرنگی؛
- ناهار: سالاد مرغ با روغن زیتون و پنیر فتا؛
- شام: ماهی سالمون با مارچوبه که در کره درست شده است.
سه شنبه چی بخورم؟
- صبحانه: تخممرغ، گوجهفرنگی، املت پنیر بُز با ریحان؛
- ناهار: شیر بادام، کرهی بادامزمینی، میلکشیک پودر کاکائو با شکر برگ؛
- شام: کوفته قلقلی، پنیر چدار و سبزیجات.
چهارشنبه چی بخورم؟
- صبحانه: میلکشیک کتوژنیک مانند میلکشیک بادامزمینی و میلکشیک توتفرنگی؛
- ناهار: سالاد میگو با روغن زیتون و آووکادو؛
- شام: گوشت گوساله با پنیر پارمزان، کلم بروکلی و سالاد.
پنج شنبه چی بخورم؟
- صبحانه: املت با آووکادو، سالسا، فلفل، پیاز و ادویهجات؛
- ناهار: یک مشت آجیل بههمراه کرفس، آووکادو و سالسا؛
- شام: مرغ با سُس پستو، پنیر خامهای و سبزیجات.
جمعه چی بخورم؟
- صبحانه: ماست با کرهی بادامزمینی، پودر کاکائو و شکر برگ؛
- ناهار: گوشت گوسالهی سرخشده در روغن نارگیل همراه با سبزیجات؛
- شام: همبرگر یا کباب کوبیده بدون نان و برنج همراه با تخممرغ و پنیر.
در طول روز چقدر کربوهیدرات بخورم؟
هنگامی که سوال میشود، چه میزان کربوهیدرات در طول انجام رژیم کتوژنیک باید مصرف کنیم. پاسخ من برای اکثر مردم مطابق ذیل خواهد بود.
- ۷۰ درصد چربیهای سالم
- ۲۵ درصد پروتئین با کیفیت بالا
- ۵ درصد کربوهیدرات
اگر بخواهید بدانید که ایدهآلترین مقدار کربوهیدرات در این رژیم چقدر است پاسخ ما، ۵۰ گرم در روز و یا ۴ تا ۱۰ درصد از کالری مورد نیاز روزانه است. علت آن نیز کاملا واضح است، زیرا در این رژیم با کم کردن کربوهیدرات، سوخت مورد نیاز بدن از چربیها تامین میشود که میتواند باعث لاغری و چربی سوزی شود.
عوارض رژیم کتوژنیک
- کاهش انرژی، تضعیف عملکرد ذهنی، افزایش گرسنگی، مشکلات خواب، حالت تهوع، اختلالات گوارشی و کاهش عملکرد ورزشی افراد میشود.
- برای کاهش این عوارض بهتر است چند هفته رژیم کم کربوهیدرات را دنبال کنید تا بدنتان یاد بگیرد چگونه چربی بیشتری بسوزاند و سپس کربوهیدرات را از رژیم غذاییتان حذف کنید.
- رژیم کتوژنیک ممکن است تعادل آب و مواد معدنی را در بدنتان برهم بزند. بنابراین به وعدههای غذاییتان کمی نمک اضافه کنید یا از مکمل های غذایی استفاده کنید.
با انواع رژیم کتوژنیک آشنا شوید
این رژیم لاغری از ۴ نوع مختلف تشکیل شده است که برای شما این ۴ نوع مختلف را در این بخش به صورت کامل معرفی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
رژیم کتوژنیک استاندارد یا SKD چیست؟
- در این رژیم مقدار کمی کربوهیدرات وجود دارد.
- این رژیم مقدار متوسطی پروتئین و مقدار زیادی چربی دارد.
- تقسیم بندی این رژیم لاغری: ۷۵ درصد چربی، ۲۰ درصد پروتئین، ۵ درصد کربوهیدرات
رژیم کتوژنیک دوره ای یا CKD چیست؟
در این نوع رژیم لاغری به صورت دوره ای مقدار کربوهیدرات افزایش مییابد.
رژیم کتوژنیک هدفمند یا TKD چیست؟
در این رژیم لاغری و در زمانهایی که نزدیک فعالیت ورزشی هستید میزان کربوهیدرات را میتوان افزایش دهید.
رژیم کتوژنیک با پروتئین بالا چیست؟
- این رژیم شبیه به رژیم استاندارد است.
- اما با این تفاوت که محتوی مقدار بیشتری پروتئین است.
- رژیم کتوژنیک با پروتئین بالا محتوی ۶۰٪ چربی، ۳۵٪ پروتئین و ۵٪ کربوهیدرات است.
پاسخ به سوالات متداول در مورد رژیم کتوژنیک
در این بخش قصد داریم به سوالاتی که بسیاری از شما در بخش نظرات از ما پرسیدهاید را پاسخ دهیم تا با این رژیم لاغری بیشتر آشنا شوید.
آیا این رژیم حجم عضلات را کاهش میدهد؟
پاسخ: تقریبا در تمام رژیمهای لاغری احتمال کاهش عضلات وجود دارد، اما با انتخاب یک رژیم با پروتئین بالاتر میتوانید روند کاهش عضله را کم کنید.
دهانم بوی بد میدهد و نفسم نیز بد بو شده است، چرا؟
پاسخ: با خوردن آدامس بدون شکر میتوانید این مشکل را که یکی از عوارض جانبی این رژیم است را حل کنید. و این مساله جدی نیست.
من دچار اسهال شدهام چیکار کنم؟
پاسخ: این مساله طبیعی است و یکی از عوارض جانبی رژیم کتوژنیک است و بعد از حدود یکماه از بین خواهد رفت.
دائما احساس ضعف و خستگی دارم، چیکار کنم؟
پاسخ: اگر دائما احساس خستگی و ضعف دارید، شاید بهطور کامل وارد حالت کتوزی نشدهاید یا بدنتان نمیتواند به خوبی از چربیها و کتونها استفاده کند. برای مقابله با این وضعیت مقدار کربوهیدرات مصرفی تان را کاهش بدهید و نکات بالا را دوباره بررسی کنید. مصرف مکملهایی مانند روغن MCT و کتونها نیز میتواند به خارج شدن از این وضعیت کمک کند.
رژیم رژیم کتوژنیک برای چه کسانی مناسب نیست؟
در مجموع میتوان گفت که این رژیم برای همه افراد بدون خطر است اما اگر جزو یکی از سه گروه زیر هستید، به شما توصیه میکنیم که این رژیم لاغری را دنبال نکنید.
- اگر داروی قند و دیابت میخورید.
- اگر داروی فشار خون میخورید.
- اگر در دوران شیردهی هستید.
اگر یکی از سه گروه بالا هستید حتما با پزشک خود مشورت کنید و رژیم لاغری مناسب با شرایط سلامتی خود را دنبال کنید. و هرگز به دنبال رژیم کتو بدون نظر پزشک نروید.
آیا رژیم کتوژنیک سالم است؟
اگرچه این رژیم به روشهای مختلف به سلامت بدن کمک میکند اما میتواند در بلند مدت برای بدن با ضرر همراه باشد. به همین دلیل بهتر است با نظر پزشک متخصص اقدام به استفاده از این رژیم کنید.
رژیم کتوژنیک چه مقدار طول میکشد؟
واکنش بدن در برابر این رژیم بسیار متفاوت است. ممکن است آثار این رژیم مانند یبوست، خستگی و ادرار در ۷ تا ۳۰ روز در افراد مختلف متفاوت باشد.
چرا من لاغر نمیشوم؟
- خوردن بیش از اندازه میوه باعث میشود اثر رژیم کتوژنیک از بین برود.
- خوردن آجیل، سبزیجات و لبنیات میتواند کربوهیدرات پنهان را زیاد کند.
- پر خوری میکنید، حتی خوردن بیش از اندازه چربی سالم باعث چاقی میشود.
- کم غذا خوردن باعث کاهش سرعت سوخت و ساز بدن شده و مانع لاغری میشود.
با این رژیم چقدر میتوانم لاغر شوم؟
پاسخ دقیقی به این سوال وجود ندارد و به موارد بسیار زیادی مرتبط است. اما تحقیقات انجام شده بر روی افراد چاق نشان میدهد که میتوان در یک دوره زمانی مشخص حدود ۱۴ کیلوگرم وزن اضافی بدن را از دست بدهید.
آیا میتوانم میوه بخورم؟
هرچند خوردن میوهها سالم به نظر میرسد اما با این حال خوردن میوه و سزیجاتی که حاوی نشاسته هستند در رژیمهای سفت و سخت کتوژنیک اصلا توصیه نمیشود. میوهای که خوردن آن را توصیه میکنیم انواع توت است. شما میتوانید در طی روز ۱۰۰ گرم از انواع توت را نوش جان کنید.
آیا رژیم کتوژنیک در دوران بارداری بیخطر است؟
تجربیات مختلف در این خصوص مشکلی را گزارش نکرده است با این حال توصیه بسیاری از پزشکان این است که در دوران بارداری به سراغ رژیم کتوژنیک نروید و یا حداقل در زمانی که شیردهی به نوزاد را دارید این رژیم را دنبال نکنید! البته در استفاده و عدم استفاده از آن در این دوران هنوز اطلاعات دقیقی در دسترس نیست و حتما باید با پزشک مشورت کنید.
آیا ماست را در رژیم کتوژنیک میتوانم بخورم؟
هرچند ماست، به خصوص ماست یونانی دارای مقدار اندکی کربوهیدرات هستند اما همچنان میتواند در غذای قابل استفاده در این رژیم قرار گیرند. همچنین خوردن این نوع از ماست باعث کاهش اشتها در فرد خواهد شد.
تاثیر رژیم کتوژنیک و ایجاد سنگ کلیه؟
مصرف پروتئینها و چربیهای حیوانی نظیر گوشت، تخم مرغ، پنیر و … در رژیم کتوژنیک بسیار شایع است زیرا این مواد کربوهیدراتی ندارند، مصرف زیاد این مواد میتواند خطر سنگ کلیه را در فرد افزایش دهد.
بروز سنگ کلیه در رژیم کتوژنیک به این دلیل است که مصرف زیاد غذاهای حیوانی میتواند باعث اسیدی شدن خون و ادرار شما شود که در نتیجه میزان کلسیم دفعی از طریق ادرار شما افزایش پیدا میکند.
ارائه دهنده انواع برنامه های تمرینی و رژیم های غذایی زیرنظر برترین اساتید ایران
تلفن مشاوره و تماس : 09354536070
باتشکر از دکتر علی کیان پور
ما را در اینستاگرام دنبال کنید :
https://www.instagram.com/morabi_you.ir