نکته هایی در خصوص پروهورمون ها

نکته هایی در خصوص پروهورمون ها
پروهورمون ها
اولین نکته ای که باید در مورد این دسته از مواد به آن اشاره کرد این است که این ترکیبات استروئید نبوده و مصرف آنها نیز تا به امروز مجاز و قانونی بوده است. استروئید واژه ای است که به دسته هورمونهایی اطلاق می گردد که بدن آدمی آنها را از کلسترول که نوعی چربی است، تهیه می کند. از جمله استروئیدها که به طور طبیعی در بدن آدمی تولید می شود می توان به تستوسترون، استروژن و حتی ویتامین D اشاره نمود.
زمینه برای شیوع این باور غلط در ایران مناسب به نظر می رسد که پیش هورمونها را به غلط استروئید تلقی کنیم.
مصرف و فروش این دسته از ترکیبات در ایران در حال حاضر چندان مطرح نبوده و به همین خاطر نیز خداوندان علم و دانش که در بازار مکاره پرورش اندام ایران نیز به فراوانی آنلاین تشریف دارند، در مورد آنها تاکنون سکوت اختیار کرده و به افاضات فضل چندانی در این باره نپرداخته اند. اما با این تفاسیر گمان می رود که با ورود این دسته از ترکیبات به پرورش اندام ایران که تا چند سال دیگر نیز ناگزیر از استقبال از آن خواهیم بود، بازار شایعه و خرافه نیز در مورد آن رونق گرفته و افاضات ادب نیز شروع شود. از همین رو نیز پیش دستی کرده و مقالات متعددی را که ایضا بی طرفانه و برای مقاصد علمی نیز نوشته شده اند را ترجمه کرده و نم نم در این سایت به خدمت عزیزان تقدیم می کنیم. لازم به ذکر است که نوشتن مقاله به قصد تبلیغ کالا و یا خدمات، قبل از اینکه به مخیله ایرانی جماعت رسوخ بکند در مطبوعات و در سایت های اینترنتی دنیا به فراوانی مطرح بوده است و این مشکل خوشبختانه مختص به ایران نمی شود..
پیش هورمون ها قبل از این که بتوانند منشا اثر گردند باید در بدن آدمی به هورمونی که هورمون هدف نامیده می شود، تبدیل شوند.
برای تبدیل شدن این مواد به هورمونهای هدف که عموما از نوع استروئیدهای آنابولیک و یا آندروژن نیز هستند، وجود مقادیر زیادی از آنزیمهای مخصوص در مجاورت آنها و برقراری فعل و انفعالات شیمیایی مناسب بین پیش ماده و آنزیم الزامی بوده و همین امر نیز تبدیل شدن این مواد به هورمونهای استروئیدی را به محدودیت مواجه کرده است. بر خلاف آن چیزی که کمپانی های سازنده این محصولات در بین ورزشکاران رواج داده اند و می دهند، تنها، مقادیر اندک و بسیار کمی از این مواد به هورمون های هدف تبدیل می شوند و الباقی نیز به ضایعاتی تبدیل می شوند که دفع آن نیز برای بدن کار چندان آسانی هم نیست.
استفاده از این مواد در ورزش اگرچه کماکان قانونی و مجاز می باشد اما این دسته از ترکیبات بر خلاف آنچه که برخی کمپانی های سازنده اعلام می کنند، عاری از خطر و عارضه هم نخواهد بود. کمپانی های مکمل سازی برای رسیدن به فروش بیشتر، معمولا برای فرآورده های پیش هورمون تولیدی خود اسامی خاصی شبیه به اسامی هورمونهای استروئیدی انتخاب کرده و بدین طریق قصد اغوا کردن و در برخی موارد نیز فریب مصرف کنندگان را دارند.
از بین عوارض رنگارنگ این دسته از ترکیبات نمونه هایی را انتخاب کرده و از نظر شما خوانندگان عزیز می گذرانیم:
مهار شدن ترشح طبیعی تستوسترون
تزریق و یا مصرف خوراکی هر ماده و یا هر هورمونی که حاوی تستوسترون بوده و یا در بدن آدمی به این هورمون جنسی مردانه تبدیل شود، با محدود شدن ترشح طبیعی تستوسترون در بدن همراه بوده و منجر به بروز عوارضی ناگواری در بدن می شود که در این مقاله به گوشه هایی از آن اشاره خواهیم کرد.
هورمون تستوسترون در بدن آدمی از بیضه ها ترشح شده و میزان ترشح آن نیز تحت کنترل دستورها و فرامینی است که از هیپوتالاموس مغز صادر می شود.
فرامین عصبی و هورمونی که از این غده صادر می شود با تاثیر بر هیپوفیز و در نهایت نیز با تحریک بیضه ها، آنها را وادار به ترشح هورمونی موسوم به «Dehydro-epiandrosterone» که اغلب شما آن را به نام عمومی «DHEA» می شناسید. فراموش نکنید که این هورمون از کلسترول ساخته می شود. کلسترول نیز خود نوعی چربی بوده و در غذاهای چرب موجود در رژیم غذایی عادی انسان به فراوانی یافت می شود. عمده دلیل ما در توصیه ورزشکاران به مصرف چربی در رژیم روزانه غذایی این است که منشاء اصلی تولید تستوسترون و دیگر هورمونهای استروئیدی را همین چربی های به ظاهر بی مصرف تشکیل می دهند. «DHEA» سپس به به «androstenedione» تبدیل شده و در نهایت نیز به هورمون تستوسترون تبدیل می شود. زمانی که بدن نیازی به ترشح بیشتر این هورمون نداشته باشد با ارسال دستوری به هیپوتالاموس، ترشح آن را متوقف می کند. این در حالی است که وارد کردن نوع تزریقی و یا خوراکی استروئیدهای آنابولیک و آندروژن به بدن دقیقا همانند این دستور عمل کرده و موجب محدود شدن و حتی در موارد حادتر نیز موجب متوقف شدن ترشح طبیعی تستوسترون در بدن می گردد. شاید تاکنون در برخی مقالات با «اصطلاح خود تنظیمی منفی» برخورد کرده و با آن آشنایی مختصری پیدا کرده اید. این بدین معنی است که میزان ترشح طبیعی هورمون تستوسترون و حتی بسیاری از دیگر هورمونهای بدن به شدت تحت تاثیر سطح سرمی این هورمون ها در خون آدمی است.
زمانی که میزان هورمون موجود در خون از حد معینی پایین تر بیاید، بدن این مسئله را به عنوان نوعی هشدار تلقی کرده و میزان ترشح آن هورمون را افزایش می دهد و زمانی هم که سطح سرمی آن هورمون در خون از حد مجاز بالاتر برود، بدن خود بخود اقدام به محدود کردن و حتی متوقف نمودن ترشح هورمون مزبور می کند. اما این پرسش مطرح می شود که چرا متوقف شدن ترشح طبیعی تستوسترون برای آدمی می تواند مضر باشد؟ با متوقف و یا محدود شدن شدید ترشح طبیعی هورمون تستوسترون، سلولهای ترشح کننده این هورمون نیز به مرور زمان دچار تنبلی شده و حتی در طولانی مدت نیز دچار تغییرات اساسی شده و قابلیت ترشح دوباره این هورمون را به کل از دست می دهند. شما هم که از فرمهای دارویی تستوسترون و یا از فرم های تزریقی دیگر استروئیدها استفاده می کنید، به ناچار و یا به اجبار عوارض جانبی هم که شده، مصرف این داروها را باید پس از مدتی قطع کنید.
زمانی که بدن در نتیجه مصرف طولانی مدت داروهای استروئیدی، توان خود برای ترشح تستوسترون طبیعی را از دست داده و از منابع بیرونی تسوسترون نیز که زمانی که در حد افراط از آن بهره مند می شد، محروم می گردد، شما، نتیجه را در کوچک شدن بیضه ها، از دست رفتن قدرت باروری، افت شدید قدرت بدنی، کم شدن حجم عضلانی و دیگر عوارض نامطلوب می بینید.
این مشکل معمولا پس از دوره های استروئیدی به وفور در بین ورزشکارانی که از این دوره ها استفاده می کنند، دیده شده است. در صورتی که دوره به نحو مطلوب و با در نظر گرفتن این موارد تنظیم شده باشد، شما پس از قطع مصرف دارو در زمان معینی که از پیش تعیین شده است، پس از مدت زمان کوتاهی با افزایش دوباره ترشح طبیعی تستوسترون بدن مواجه خواهید شد اما در صورتی که دوره طولانی تر از حد مجاز تنظیم شده باشد و یا شما با طمع بیش از حدی که برای رسیدن به حجم عضلانی بیشتر از خود نشان می دهید، آن را خودسرانه تمدید کرده و موارد ذکر شده در دوره را نیز نادیده گرفته باشید، سلولهای جنسی شما نیز در نتیجه کسادی تولید و همانند بسیاری از تولیدی های ایران و دیگر کشورها که در پی سرازیر شدن اجناس ارزان قیمت و بی کیفیت چینی و برای پیشگیری از ورشکستگی مسلم و قطعی شغل عوض کردند، شغل عوض کرده و دیگر به هیچ قیمتی هم حاضر به از سرگیری ترشح تستوسترون نخواهند شد.
این مشکل در بسیاری از ورزشکاران ایرانی که از داروهای استروئیدی استفاده می کنند، دیده می شود. کم نیستند کسانی که درنتیجه توجه نکردن به این موارد، پس از قطع مصرف داروهای استروئیدی، قسمت اعظمی از حجم حاصل شده در دوره ها را به راحتی از کف داده و در طولانی مدت نیز قدرت باروری و انرژی جنسی خود را فدای باورهای غلط و متدهای دیمی و غیر علمی خود و مربیان خود می کنند.
توضیح کامل در مورد پروهورمون ها
برای در امان ماندن از این عارضه به نکات زیر توجه داشته باشید:
استروئیدها و یا مشتقات تستوسترون باید به صورت دوره ای و در کوتاه مدت مصرف گردد. مصرف طولانی مدت و مداوم این داروها علاوه بر صدمات جبران ناپذیری که بر دیگر بافتهای حساس بدن وارد می کند، بیضه ها را نیز از کار انداخته و خطر عقیمی را در پی خواهد داشت. از کار افتادن بیضه ها و کم شدن ترشح طبیعی تستوسترون در بدن نه تنها با افت قوای جنسی و یا عقیمی فرد همراه می شود بلکه در موارد حاد، موجب بروز صفات زنانه، نازک شدن صدا، کم شدن رشد موهای صورت، تغییر خلق و خو و حتی موجب بروز اختلالات جنسی شخصیتی و رفتاری در مردان می گردد.
طول یک دوره قابل قبول نباید بیش از ۱۰ ماه و حتی در برخی موارد نیز نباید بیش از ۸ ماه باشد. مدت زمان دوره ای که به کارمی گیرید، ارتباط تنگاتنگی با نوع داروهای به کار رفته در دوره دارد.
در صورتی که در دوره خود، از داروهایی استفاده می کنید که تاثیر منفی شدیدی بر روند طبیعی ترشح تستوسترون دارند، ناگزیر باید طول دوره را کاهش داده و در حین دوره و همین طور در پایان دوره نیز از داروها و از مکملهای افزاینده ترشح طبیعی هورمون تستوسترون بهره بگیرید.
پس از اتمام دوره استراحت کافی داشته باشید و از پیوند زدن دو و یا چند دوره به هم اکیدا خودداری کنید. افزایش حجم و قدرت عضلانی اغوا کننده در بسیاری از موارد، ورزشکاران را به تمدید دوره وسوسه کرده و آنها را بدون اینکه فاصله زمانی توصیه شده بین دو دوره را رعایت کنند، به سمت و سوی استفاده از یک دوره قویتر پس از دوره قبلی هدایت می کند. در صورتی که چنین اتفاقی برای شما نیز بیافتد، به ناچار باید با قوای جنسی مردانه خود نیز خداحافظی کنید و دوران پیری و سالخوردگی را نیز به جای بیرون رفتن با نوادگان با مدالهای حلبی آب طلای خود سر کنید.
کسانی که این عارضه را تنها محدود به مصرف استروئیدها دانسته و پیش هورمونها را از این عارضه مبرا می دانند، سخت در اشتباهند. پیش هورمونها نیز در صورتی که به طور مداوم و در طولانی مدت مصرف شوند، می توانند به محدود و یا متوقف شدن ترشح طبیعی هورمون تستوسترون منجر شده و عوارض ناشی از کمبود این هورمون در بدن را گریبانگیر فرد کنند. نه تنها تزریق مستقیم استروئید و آندروژن می تواند منجر به بروز این عارضه در آدمی شود حتی هر ماده و ترکیب دیگری هم که در بدن انسان به این هورمون ها تبدیل گردد نیز می تواند فرد را با این عارضه درگیر کند.
استروژن و بروز صفات زنانه در مردان
استروژن نیز یکی از هورمونهای جنسی موجود در بدن آدمی است که در بدن زنان فعال تر بوده و در بدن مردان نیز به مقدار بسیار کم و اندک وجود دارد.
زمانی که شما از تستوسترون تزریقی استفاده کرده و یا از دیگر استروئیدهای مشتق شده از تستوسترون بهره بگیرید، مقادیر قابل توجهی از این هورمونها به استروژن تبدیل شده و منجر به بروز برخی عوارض جانبی نگران کننده و آزار دهنده در بدن مردان می شود.
این مسئله حتی زمانی که که شما از پیش هورمونها نیز استفاده کنید در بدن شما رخ داده و شما را در معرض خطر زیاد شدن استروژن در بدن قرار می دهد. حتی در صورتی که خود پیش هورمون قابلیت تبدیل شدن به هورمون های جنسی زنانه در بدن مردان را نداشته باشد، به جرات می توان گفت که اندکی از تستوسترون حاصل شده از تاثیر آنزیمهای بدن بر روی این پیش ماده در نهایت به استروژن تبدیل شده و شما را از عوارض نه چندان خوشایند این هورمون زنانه بی نصیب نخواهد گذاشت.
«آروماتیزاسیون» البته به تلفظ فرانسوی، فرایندی است که در طی آن فرایند، تستوسترون تحت تاثیر آنزیم «آروماتاز» قرار گرفته و به هورمون جنسی زنانه استروژن تبدیل می شود. اغلب هورمونهای استروئیدی در ساختمان شیمیایی خود ۱۷ عدد کربن دارند که در این تغییر و فعل و انفعال شیمیایی، تغییر مختصری در سومین اتم کربن این ترکیبات رخ داده و ماهیت آنها را به کلی عوض کرده و آنها را به هورمون زنانه استروژن بدل می کند.
کلینیک بدنسازی مربی تو
ارائه دهنده انواع برنامه های تمرینی و رژیم های غذایی زیرنظر برترین اساتید ایران
تلفن مشاوره و تماس : 09354536070
باتشکر از دکتر علی کیان پور
ما را در اینستاگرام دنبال کنید :
https://www.instagram.com/morabi_you.ir